Relacja z warsztatów kulinarnych – kremowa zupa ze szpinaku

Adam Chrzastkowski w swoim zywiole

Mój krótki aczkolwiek bogaty w wydarzenia pobyt w Polsce zakończył się. Udałam się do Warszawy w celu uczestniczenia w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez samego Adama Chrząstkowskiego. Przypomnę, ze mój przepis na łososia w stylu orientalnym został wyróżniony, a ja jako jego autorka  nagrodzona udziałem w owych warsztatach kulinarnych.

Moje oczekiwania zostały spełnione w całości. Moim celem było poznanie nowych ludzi, blogerów kulinarnych, którzy dzielą ze mną wspólne zainteresowania do gotowania, blogowania i kulinarnej fotografii. Nie mniej najważniejszym było poznanie nowych potraw z łososia, no i oczywiście ich autora  Adama Chrząstkowskiego.

filetowanie lososia

Ugotowaliśmy razem 7 potraw z łososia: 2 zupy, dwie zimne przystawki /przekąski oraz 3 dania główne. Ale aby ugotować tak pyszne dania musieliśmy się nauczyć filetować łososia oczywiście pod  ścisłym okiem samego mistrza. Myślałam, ze filetowanie to trudne i pracochłonne zajęcie, ale nie, nie w przypadku łososia. Po przyjeździe do domu od razu oświadczyłam małżonkowi, ze od teraz kupujemy łososia w całości i filetujemy sami.

potrawy z lososia, ktore ugotowalismy (kopia)

Na pewno jesteście ciekawi co mi przypadło ugotować, mi i Izie z blogu Paleta smaku. Otóż mi jako namiętnej fance zup przypadło w udziale ugotować zupę ze szpinaku i mascarpone. Ale to jeszcze nie wszystko! Do zupy przygotowałyśmy ciekawe dodatki w postaci lekko smażonego łososia podprawionego sosem, przypominającym gremolatę oraz chipsów, do których zrobienia wykorzystałyśmy skórę z łososia. Tak, tak nic się zmarnowało, a pozostałe resztki ryby zostały wykorzystane do ugotowania rybnego wywaru, potrzebnego do zupy szpinakowej jak i tej na mleku kokosowym.

Po pracowitym dniu zasłużyliśmy na odpoczynek i ucztę, wręcz niebiańską. Spróbowałam wszystkich potraw, które mi bardzo smakowały i nie tylko mi! Wszędzie było słychać błogie odgłosy powszechnego zadowolenia…

Kremowa zupa szpinakowa

Dzisiaj  przedstawię wam przepis na zupę szpinakową. Zupa ta jest bardzo puszysta, delikatna w smaku i świetnie się komponuje z dodatkami, które do niej przygotowałyśmy. Oto przepis:

Zupa ze szpinaku z mascarpone, łososiem i chipsami

Składniki:

Rybny bullion / wywar

  • resztki z odfiletowanego łososia
  • włoszczyzna (seler, pietruszka, marchewka,)
  • 3 liście laurowe
  • 5 nasion ziela angielskiego
  • 3 l zimnej wody

Zupa szpinakowa

  • 750 ml rybnego wywaru (bullion)
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g serka mascarpone
  • garść liści bazylii
  • 2 bananowe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Alà carpaccio z łososia 

  • 400 g fileta z łososia
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z ½ cytyny
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • sól do smaku

Chipsy ze skóry łososia

  • oczyszczona skóra z łososia
  • sól 
  • oliwka

Wykonanie:

  • Z podanych składników ugotuj wywar. 
  • Poszatkuj cebulę, czosnek i zeszklij na głębokiej patelni.Dodaj szpinak, bazylię i podlej wywarem. Gotuj zupę 10 minut po czym zmiksuj. Do gorącej zupy dodaj mascarpone i zmiksuj jeszcze raz.
  • W międzyczasie podsmaż łososia na patelni, najpierw mocno rozgrzanej. Zmniejsz temperaturę i smaż łososia, ale tak, ze środek jest prawie surowy.
  • Skórę z łososia posól, ułóż między dwoma arkuszami pergaminu i przygnieć np.  dodatkową blaszką. Włóż do nagrzanego piekarnika na 160ºC I piecz na wiór, ale nie przypal.
  • Zrób sos do łososia. Sos ten przypomina remolatę, włoski sos, na który składa się posiekana pietruszka, otarta skórka z cytryny i zgnieciony czosnek. Kwas z soku cytrynowego powoduje, ze lekko surowy łosoś „dosmaża się”.
  • Przed podaniem zmiksuj zupę jeszcze raz do spienienia. Udekoruj łososiem i chipsami.

zupa szpinakowa z mascarpone

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *