Risotto z kurkami, smażony dorsz i karmelizowana marchewka

No i po obiedzie! Dzisiaj przyrządziłam risotto z kurkami,które podałam do smażonego na maśle dorsza. Jako warzywną przystawkę przygotowałam karmelizowaną marchewkę. Danie na co dzień przygotowane z ulubionych grzybów, a że sezon na kurki trwa, więc warto ugotować risotto z kurkami.

risotto z kurkamiPrzepis na risotto z kurkami

Składniki:

5-6 porcji

  • 300 g ryżu do risotto, u mnie avorio
  • 300 ml wytrawnego wina
  • 250 g kurek, u mnie świeże
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 600 -700 ml bulionu, u mnie warzywny
  • 2 łyżki masła
  • 5 czubatych łyżek startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój cebulę i dymkę w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj ryż i smaż aż ryż zacznie się robić przezroczysty. Wlej teraz wino i smaż aż połowa wina wyparuje. Wlej połowę bulionu , gotuj risotto, mieszając dość często. Kiedy płyn odparuje, a ryż wciąż jest twardy dolej bulionu. Gotowanie risotto zajmuje około 20 minut w zależności od temperatury. Tak czy inaczej temperatura nie powinna być za wysoka. Gotowe risotto jest kremowe ale ryż jest lekko al dente. Pod koniec gotowania ryżu dodaj podsmażone kurki, utarty parmezan i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

przepis z kurkamiDorsz smażony

  • 600 g filetów z dorsza
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Karmelizowana marchewka

  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki jabłkowego soku, zagęszczonego i niesłodzonego

Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym maśle. Pokrój marchew w słupki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Rozpuść masło na patelni, dodaj miód i jabłkowy sok i smaż aż płyn zacznie gęstnieć. Dodaj teraz marchewkę, podrzuć kilka razy patelnią i gotowe.

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *