Rogaliki śniadaniowe z wędzoną szynką i serem

Szaleję na punkcie pieczenia. Gdy zaczynam piec, nie mogę się tak łatwo powstrzymać. Zapach świeżego pieczywa jest taki cudowny.
Dziś upiekłam rogaliki śniadaniowe wypełnione wędzoną szynką i żółtym serem. Oprócz tego dodałam do środka musztardy wymieszanej z odrobiną majonezu. Rogaliki śniadaniowe są dobre na zimno lub letnie.

Składniki:
na 24 sztuki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 13 dl pszennej mąki
  • 50 g masła
  • 5 dl mleka, ciepłego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki maku

Nadzienie:

  • 200 g wędzonej szynki
  • 100 g żołtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

  • Roztop masło i dodaj mleko. Mleko musi być podgrzane do 37 ° C.
  • Pokrusz drożdże do miski, wlej mleko. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodaj większość mąki, sól i miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.
  • Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.
  • Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.
  • Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż nadzienie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
  • Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem i posyp makiem.
  • Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *