Rolada bezowa z jagodami i poziomkami

Rolada bezowa z jagodami i poziomkami to dobry pomysł na wykorzystanie białek. Beza jest miękka, prawie ciągnąca i z łatwością można ją zwinąć w rulon. Sposób pieczenia bezy na roladę jest również specyficzny. Po prostu wstawiam blaszkę z bezą do nagrzanego piekarnika, po czym go natychmiast wyłączam. Tak pozostawiam bezę do następnego dnia.

Przepis na roladą bezową z jagodami i poziomkami (5 porcji)

Składniki:
Beza

  • 3 białka
  • 1½ dl cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie

  • 200g  śmietany kremówki 30- 36%
  • 3 dl jagód
  • 2 dl poziomek
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 220 º C.
  • Ubij pianę z białek i soli na sztywno i stopniowo dodaj cukier nadal ubijając.
  • Rozsmaruj bezę  równomiernie na blaszce pokrytej pergaminem do pieczenia o rozmiarach około 35 x 25 cm.
  • Umieść blachę z bezą w gorącym piekarniku, zamknij drzwiczki i natychmiast wyłącz ciepło.
  • Pozostaw bezę do wyschnięcia na noc nie otwierając piekarnika.
  • Następnego dnia ubij śmietanę i wymieszać z jagodami. Rozgnieć kilka jagód, aby zabarwić śmietanę i rozprowadz na suchej bezie.
  • Zwijaj wzdłuż dłuższego boku dosyć luzno.
  • Podawaj z poziomkami.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *