Rolada czekoladowa z kremem waniliowym

Klasyczna rolada czekoladowa z pysznym waniliowym kremem. Proste, a jednocześnie efektowne ciasto na Boże Narodzenie. Czekolada na święta to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie muszę pytać moich dzieci jakie ciasto upiec upiec na święta. Wiem co odpowiedzą, ciasto czekoladowe. Rolada czekoladowa ozdobiona czekoladowym kremem, obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie.
rolada_czekoladowa_przepis

Słodycze z lukrecją są bardzo popularne w Szwecji. Przekonałam się do lukrecji od niedawna i ostrożnie dodaję ją do ciast i deserów. Roladę posypałam sproszkowaną lukrecją, która nadała je lekko słony i anyżowy smak. Z czekoladą lukrecja smakuje mi najbardziej.

rolada_biszkopt

Rolada czekoladowa

Składniki:

100 g cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

50 g czekolady, 70% kakao

100 g pszennej mąki

Krem waniliowy

250 g serka mascarpone

50 g masła, miękkiego

50 cukru pudru

200 ml śmietanki kremówki, 36% najmniej

1 łyżeczka pasty z wanilii

Ganache

100 g gorzkiej czekolady + 50 g na wiórki

2 łyżki golden syropu

1 łyżka śmietanki

1 łyżka kakao + 1 łyżeczka lukrecji do posypania

czekoladowa_roladaZmiksuj cukier puder z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną.  Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój roladę na grube krążki.

swiateczne_wypieki

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *