Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami

Moje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa to rolada z dyniowym puree. Rolada jest bardzo wilgotna przez co również łatwo się ją zwija. Oczywiście smak rolady zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia. Jeżyny i dynia świetnie ze sobą harmonizują.

rolada dyniowa z jeżynamiRolada dyniowa

Składniki:

do pieczenia, blaszka wielkości arkusza papieru do pieczenia

3 jajka

180 g cukru

1 łyżeczka  zgniecionego kardamonu

100 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml puree z dyni

1 łyżka soku z cytryny

¼ łyżeczki soli

Nadzienie

250 g mascarpone

300 ml śmietanki

250 g jeżyn

3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smaku

cukier puder do posypania

rolada dyniowa
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj puree z dyni, sok z cytryny i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi. Rozsmaruj masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na termoobiegu i piecz przez około 12 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut, a następnie odwróć papierem do góry. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Ubij mascarpone ze śmietanką. Pod koniec ubijania dodaj jeżyny i cukier puder do smaku. Rozwiń ciasto na placek i rozsmaruj nadzienie. Zwiń dosyć ciasno roladę i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *