Rolada kakaowa na szybkiego

Pyszna, puszysta rolada kakaowa na szybkiego. Coś słodkiego do popołudniowej kawki. Upiec biszkopt na roladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone i kremówki o smaku waniliowym. Rolada kakaowa, szybko i łatwo!

rolada kakaowa na szybkiego

Rolada kakaowa

Składniki:

1 rolada

Biszkopt kakaowy

4 duże jajka

90 g cukru pudru

3 czubate łyżki pszennej mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Krem mascarpone

250 g mascarpone

100 ml kremówki, 36%

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Czekoladowa polewa

150 g czekolady

1 łyżka golden syropu

1 łyżka śmietanki

2 łyżki perłowej posypki

rolada kakaowaNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier puder. Cały czas miksując dodaj po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodaj wanilię, a na koniec przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko ciasto po całej blaszce. Piec przez 10 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika, odwróć na ściereczkę i oderwij papier. Zwiń jeszcze ciepły biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostudź

Przygotuj krem. Umieść w miseczce mascarpone, kremówkę i wanilię, a następnie ubij. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Rozwiń biszkopt i posmaruj  kremem. Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij roladę i polej równomiernie polewą i udekoruj posypką.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *