Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis, ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to  przekąska na zimno, bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję.

rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Składniki:

Spód szpinakowy

400 g szpinaku, świeżego

2 ząbki czosnku

2 łyżki kopru

4 jajka

400 ml mleka

150 g mąki

3 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

150 g wędzonego łososia

200 g sera philadephia

rolada szpinakowa przepisPokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz naleśnik przez około 25 – 30 minut. Wyjmij i ostudź lekko, po czym oderwij od papieru i zroluj. Kiedy naleśnik przestygnie, rozwiń go. Posmaruj naleśnik serkiem, a na nim ułóż plastry łososia. Zwiń ponownie w rulon, owiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój roladę  przed podaniem.

 

 

 

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *