Rolada z polędwicy ze szpinakiem

Zapraszam na pyszny obiad. Dzisiejsze menu to rolada z polędwicy wieprzowej nadziewana szpinakiem i boczkiem. Do rolady zrobiłam mini zapiekanki ziemniaczane z dodatkiem pietruszki. Uwielbiam takie proste obiady, nieskomplikowane obiady.

Polędwica wieprzowa to wdzięczne mięso, które można przygotować w mgnieniu oka. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to bardzo klasyczne danie, które często przyrządzam. Jeśli lubicie tajskie smaki to polecam polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno. Gulasz z polędwicy wieprzowej polecam na niedzielny obiad.

Rolada z polędwicy wieprzowejRolada z polędwicy ze szpinakiem

Składniki:

na 5 porcji

  • 1 polędwica wieprzowa, około 650 g
  • 6 łyżek pangratatto
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 140 g  wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Mini zapiekanki ziemniaczane

12 mini zapiekanek lub jedna duża

  • 1,5 kg ziemniaków, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 duża cebula
  • 300 ml creme fraiche
  • 200 mli śmietany kremówki
  • 4 łyżki pietruszki, z grubsza posiekanej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml i startego cheddar

Wykonanie:

  • Usuń błonki z  polędwicy i rozkrój mięso na cienki prostokąt. Pobij mięso lekko tłuczkiem, następnie posól i popieprz.
  • Szpinak smaż na oleju, aż do całkowitego odparowania wody. Pokrój w kostkę boczek i smaż, aż tłuszcz się wytopi. W miseczce wymieszaj boczek, pangratatto i szpinak. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wyłóż nadzienie na polędwicę i zroluj. Całość zwiąż sznurkiem do pieczenia. Zrumień roladę na oleju. Przenieść mięso do brytfanny, wciśnij termometr i piecz roladę, dopóki nie osiągnie 68 º C w temperaturze 175 ° C (termoobieg). Gotową roladę wyjmij z piekarnika, owiń w folię aluminiową. Po 15 minut możesz pokroić roladę na kawałki.
  • Pokrój cebulę i ziemniaki na cienkie plasterki. Podsmaż szybko na oleju dodając creme fraiche i posiekaną pietruszkę. Posól i popieprz. Przełóż ziemniaki do małych foremek uprzednio natłuszczonych i posyp startym cheddarem.
  • Piecz zapiekanki na160 ºC (termoobieg) przez około 40 minut.

polędwiczki wieprzowe przepis

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *