Roladki z kurczaka w ostrym sosie curry

Dzisiaj odpoczynek od wypieków ale nie na długo, bo już w sobotę następna urodzinowa impreza. Mam w planie upieczenie kilku ciast w rozsądnych ilościach… jeśli takie w ogóle istnieją. Ale o wypiekach wkrótce, a dzisiaj proponuję lekko zaostrzyć smak przepisem na roladki z kurczaka w ostrym sosie curry.

roladki z kurczaka

Curry mogę robić z zamkniętymi oczami, a zapach świeżo prażonych nasion, kminu, kolendry czy gorczycy przyprawia mnie o błogi zawrót głowy. Roladki z kurczaka nadziałam lekkim farszem z zielonej soczewicy i muszę przyznać, że ten pomysł przypadł mi do smaku, zwłaszcza, że bardzo lubię soczewicę. Delikatne w smaku roladki zatopiłam w ostrym sosie curry. Na codojedzenia znajdziecie sporo przepisów na ostre curry. Jak każde curry tak i w tym curry nie mogło się obyć bez tradycyjnych dla tej potrawy przypraw jak kminu rzymskiego, kolendry, kurkumy czy tikka masala.

ostry sos curry

Curry podałam z moim ulubionym ryżem po persku, a mianowicie nochod polo ugotowany z bobem i koprem. Jak widzicie można bardzo łatwo stworzyć niepowtarzalne potrawy pochodzące z różnych kuchni świata.

ryż basmati po persku z bobem

Przepis na roladki z kurczaka w ostrym sosie curry

Składniki:

5-6 porcji

  • 4 piersi z kurczaka
  • 150 ml zielonej soczewicy
  • 4 dymki
  • 5 – 6 ząbków
  • 2 czerwone chili
  • 1łyżka  kurkumy
  • 1łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka tandoori masala
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka mleka  kokosowego
  • kilka  liści thai bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • świeża kolendra do posypania lub natka pietruszki

Ryż perski baghali polo

  • 300 ml ryżu basmati
  • ½ kg bobu
  • 4 łyżki posiekanego kopru
  • ½ g zmielonego szafranu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  • Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zgnieć widelcem.
  • Upraż nasiona przypraw  na suchej patelni i zgnieć w moździerzu.
  • Posiekaj 5 ząbków czosnku, jedną chili, thai bazylia i zmiksuj blenderem razem z pomidorami. Wlej do garnka, dodaj kokosowe mleko, uprażone przyprawy (zostaw łyżeczkę do farszu), kurkumę, sól i pieprz. Zagotuj sos, a potem zmniejsz temperaturę.
  • Podziel piersi na mniejsze porcje, pobij lekko tłuczkiem, dopraw solą i tandoori masala.
  • Do soczewicy dodaj część przypraw, posiekaną usmażoną dymkę, resztę czosnku i chili. Nałóż farsz na płaty kurczaka i zroluj. Ewentualnie użyj wykałaczek aby roladki się nie rozleciały. Zrumień roladki na oleju arachidowym i wrzuć do sosu curry. Gotuj 20 minut.
  • Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody. Kiedy ryż jest już prawie miękki odcedź go.
  • Obierz obgotowany w osolej wodzie bób i podsmaż przez minutę na maśle z koprem i szafranem. Ewentualnie dodaj łyżkę wody.
  • Wlej łyżkę oleju na dno garnka, w którym gotowałaś ryż po czym wysyp ryż, a następnie bób z koprem i lekko wymieszaj, aby ryż się nie połamał. Gotuj/uparuj ryż na najniższej temperaturze ( kuchnia ceramiczna na jedynce, kuchnia indukcyjna na czwórce). Ugotowany ryż łatwo poznać po odkryciu pokrywki wtedy bucha para i ryż jest na pewno ugotowany.
  • Podawaj roladki z kurczaka polane sosem curry i ryżem.

SparaSpara

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *