Rozpoczęcie akcji szafranowe kulinaria i przepis miesiąca

Szafran to najdroższa przyprawa na świecie. Bardzo aromatyczna, barwiąca od żółtego do czerwonego koloru, przez niektórych uważana za afrodyzjaka. Używam szafran bardzo często zarówno do gotowania jak i wypieków.

szafranowe cupcakes z czerwoną borówką

Tak jak w zeszłym roku pragnę dzisiejszym przepisem otworzyć akcję szafranowe kulinaria. Upiekłam puszyste szafranowe cupcake z czerwoną borówką, które ozdobiłam  pysznym kremem. Szukacie szafranowej inspiracji zerknijcie na przepisy z szafranem z zeszłego roku. Zasady jak zwykle te same. Dodajemy aktualne przepisy, opatrzone bannerem, który można pobrać na durszlaku lub z kulinarnego miksera.

szafran220

Ponieważ to początek nowego miesiąca, a więc czas na przepis miesiąca. Ze względu na to, że prowadzę akcję szafranowe kulinaria na durszlaku i kulinarnym mikserze, proponuję więc przepis miesiąca w listopadzie o tej samej tematyce. Zapraszam do gotowania i pieczenia z szafranem!

Przepis na szafranowe cupcake

Składniki:

15 szafranowych cupcake

150 g masła

150 g cukru

2 jajka

½ g szafranu

180 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml mleka

1 łyżeczka rumu

150 ml czerwonej borówki, u mnie mrożona

Krem z białej czekolady

200 g białej czekolady

200 ml śmietanki kremówki + 200 ml do ubicia

borówki do dekoracji

szafranowe cupcakes przepisUtrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym jajku stale ucierając. Rozpuść szafran w rumie i dodaj do masy maślano jajecznej. Przesiej mąkę i proszek i dodaj do masy delikatnie mieszając. Napełnij papierowe papilotki masą. Papilotki umieszczam w muffinkowej formie, aby zachowały formę. Piecz na 175ºC (termoobieg) przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i połącz. Następnie ubij resztę śmietanki na sztywno. Ostudzony czekoladowy krem połącz z ubitą śmietaną i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzonym kremem napełnij szprycę i udekoruj cupcakes.

27 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *