Rustykalna tarta z jabłkami

Aż się nie chce wierzyć, że już pojawiły się pierwsze jabłka. Papierówki to moje ulubione jabłka z dzieciństwa. Lekko kwaskowate i bardzo soczyste jabłuszka, po proste idealne na placek z jabłkami.

tarta z jabłkamiUpiekłam tartę z jabłkami w stylu rustykalnym. Jabłka podsmażyłam lekko na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Szybka i łatwa w wykonaniu tarta z jabłkami, którą w ten sam sposób można upiec nawet z innymi owocami. Idealne ciasto do kawy!

Rustykalna tarta z jabłkami

Składniki:

Ciasto na tartę

  • 300 ml mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 130 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie z jabłek

  • 4 łyżki cukru
  • 700 g jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

przepis tarta z jabłkamiZacznij od przygotowania ciasta na tartę. Posiekaj zimne masło z mąką, dodaj cukier, sól i wodę i palcami zagnieć delikatnie ciasto. Nie zagniataj zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Rozpuść masło na patelni. Dodaj cukier i cynamon. Poczekaj aż cukier się stopi i wtedy włóż pokrojone jabłka. Smaż jabłka przez 3 minuty. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek na pergaminie. Przenieś placek na płaską blachę do pieczenia. Ułóż nadzienie na środku, zostawiając odkryte brzegi, około 5 cm. Teraz zawiń brzegi i włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 20- 25 minut. Tarta powinna być lekko zrumieniona. Upieczoną tartę posyp cukrem pudrem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *