Rustykalna tarta z kurczakiem

Kolejny przepis na wytrawną tartę. Rustykalna tarta z kurczakiem. U nas co prawda słońce kryje się za chmurami, ale na talerzu wciąż pachnie latem. Cukinia, kukurydza, szparagowa fasolka to przecież warzywne przysmaki lata, dobrodziejstwa niemalże każdego przydomowego ogródka.

Rustykalna tarta z kurczakiem to tarta na szybkiego. Lekko rozwałkowane ciasto wykładam na blachę, układam nadzienie na środku zostawiając wolne brzegi, które następnie zawijam na nadzienie i gotowe. Bezstresowo i szybko.

tarta wytrawna z kurczakiemRustykalna tarta z kurczakiem 

Składniki:

Spód do tarty

150 g zimnego masła

250 g mąki

szczypta cukru

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 duże jajko

2 łyżki zimnej wody

½ łyżeczki winnego octu

1 łyżeczka soli lub wedle smaku

Nadzienie do tarty

400 g kurczaka, pieczonego i obranego z kości

100 g zielonej fasolki szparagowej

100 g żółtej fasolki szparagowej

2 dymki

2 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli

1 mała cukinia

1 mała puszka kukurydzy

1 łyżka oliwy

1 łyżka mąki

100 ml bulionu, u mnie z kurczaka

50 ml śmietanki

szczypiorek i liście bazylii do dekoracji

sól, curry i pieprz do smaku

tarta przepis

Przygotuj spód do tarty. Wymieszaj suche składniki, a jajko,wodę i winny ocet roztrzep widelcem. Posiekaj nożem twarde masło i palcami połącz z suchymi składnikami do chwili powstania kruszonki. Dodaj wtedy roztrzepane jajko i zagnieć delikatnie ciasto, jedynie do połączenia wszystkich składników. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.

Przygotuj nadzienie. Pokrój cukinię i dymkę w plasterki. Usmaż na oleju razem z fasolką. Dodaj karmelizowaną cebulę i pokrojonego kurczaka. Posyp mąką i smaż przez minutę mieszając. Dodaj teraz bulion i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i curry. Nadzienie lekko zgęstnieje. Rozwałkuj spód do tarty na placek. Na środek spodu wyłóż nadzienie. Zawiń brzegi i wstaw tartę do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 5 minut i pokrój na kawałki.

 

 

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *