Ryba zapiekana z krewetkami w kokosowym sosie

Oglądacie program z Jamie Oliver, obiad w 15 minut? Obiad w 30 minut mogę zrobić jak najbardziej ale w 15 minut, to chyba gotowy obiad wyjąć na talerz i wrzucić do mikrofalii. Więc 15 minut to nie dla mnie. Ale dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki obiad, a w roli głównej ryba zapiekana z krewetkami w kokosowym sosie.

To danie zrobiłam z dorszem, ale można również wykorzystać inne gatunki ryb jak na przykład pstrąg łososiowaty czy łosoś, a na dodatek warto użyć jakąś białą rybę z łososiem czy inną tłustą kolorową rybą. Ja dzisiaj skupiłam się na dorszu i krewetkach, świeżych w skorupkach. Skorupek nie wyrzuciłam, bo z nich ugotowałam pyszny wywar, który wykorzystałam na zupę, jaką dowiecie się niedługo.

dorsz zapiekany w kokosowym sosie

Ten szybki obiad z powodzeniem mogę zaliczyć do obiadów 30- minutowych, jeśli w tym samym czasie zaczniecie gotować szafranowy ryż. Moja rodzina uwielbia ryby. Ryba gości na naszym obiadowym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Ryba zapiekana z krewetkami w kokosowym sosie

Składniki:

na 5 porcji

  • 500 g dorsza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwone chili
  • 1 doniczka kolendry, u mnie mrożona
  • 1 czerwona papryka, mała
  • 1 żółta papryka, mała
  • 1 koper włoski (fenkuł), mały
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 4 suszone liście limonkowe
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 300 g świeżych krewetek w skorupkach
  • 1 puszka mleka kokosowego, 400 g
  • 1 cytryna

Dodatkowo

Wykonanie:

  • Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Pokrój obie papryki w podłużne paski, a fenkuł w piórka. Oczyść chili z ziarenek i białego miękiszu i pokrój w cienkie plasterki.
  • Nasiona upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku.
  • Kolendrę grubo pokrój, część zostaw do dekoracji. U mnie niestety mrożona, więc całą wrzuciłam do sosu.
  • Podsmaż warzywa na oleju wraz z przyprawami, a następnie dodaj kolendrę, suszone liście limonki i kokosowe mleko. Gotuj sos przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.
  • Cytrynę pokrój w cienkie plasterki, opędzluj oliwą i podpiecz w piekarniku na złoty kolor.
  • Odfiletowanego dorsza pokrój w cienkie paski i posól. Na każdy pasek połóż plasterek cytryny, a następnie zroluj. Ułóż rulony dorsza w formie żaroodpornej, a następnie zalej kokosowym sosem.
  • Włóż rybę do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiecz przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i dodaj krewetki. Wstaw do gorącego piekarnika po czym wyłącz piekarnik. Niech ryba stoi jeszcze w cieple przez 2 minuty, tyle aby krewetki zdążyły się ogrzać.
  • Ugotuj szafranowy ryż według przepisu. Podaj dorsza z ryżem polanego obficie kokosowym sosem.

ryba z krewetkami zapiekana w kokosowym sosie

 

2 komentarze

  • bardzo fajny przepis ktory napewno wykorzystał:).Mam jednak pytanie odnośnie krewetek. Trzeba je dodać w pancerzach surowe? tzn tylko na 2 min do pieca i będą dobre?

    • Nie, ja użyłam duże krewetki już ugotowane i dlatego różowe. Te krewetki były jedynie z pancerzem na odwłokach ale ja je usunęłam przed dodaniem do potrawy, a dodałam na samym końcu, żeby się tylko ogrzały. Dłuższe gotowanie sprawia, że krewetki stają się gumowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *