Rybne klopsiki po azjatycku

Och, jak za mną chodziła ryba i to nie byle jaka! Tak po prostu na poczekaniu wymyśliłam rybne klopsiki po azjatycku, malutkie, wielkości orzecha włoskiego, takie jak szwedzkie klopsiki köttbullar. Ryba u mnie to zawsze szybki obiad. Ta propozycja na obiad nie jest wyjątkiem.

rybne klopsiki po azjatycku

 

Ryba po azjatycku zawsze mi smakuje, bo kusi bogactwem kolorów i smaków. Zielona kolendra, żółta papryka i czerwone chili nadają wspaniały smak potrawie i przyciągają wzrok.

Rybne klopsiki świetnie pasują z salsa, którą zrobiłam z ananasa i awokado z dodatkiem chili, liści bazylii i mięty pieprzowej. Całość skropiłam sokiem z limonki i doprawiłam czarnym i różowym pieprzem.

salsa z ananasa i awocadoOczywiście rybne klopsiki po azjatycku podałam z kokosowym sosem, jakby inaczej. Ten słodko kwaśny sos pasuje do wszystkich rodzajów ryb jak również krewetek, krabów i raków.

Mam nadzieję, że wam narobiłam smaku!

Przepis na klopsiki rybne po azjatycku

Składniki:

Klopsiki rybne

  • 600 g białej ryby, odfiletowanej i zmielonej, ja miałam morszczuka
  • 1 cebula, startej
  • 1 czerwona chili, drobno pokrojona
  • 1 mała żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • pół pęczka kolendry, posiekanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta kajeńskiego pieprzu

Salsa z ananasa i awokado

  • 1 świeży ananas lub z puszki
  • 1 awokado
  • 1 mała czerwona chili
  • sok z pół limonki
  • czarny i różowy pieprz, świeżo zgnieciony
  • garść liści bazylii
  • garść liści mięty pieprzowej
  • sól do smaku

Sos kokosowy

  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego
  • 3 – 4 łyżki chili sosu, tutaj przepis
  • resztka kolendry
  • 3 – 4 łyżki sosu rybnego lub bulionowa kostka rybna
  • 1 łyżka soku z limonki

Wykonanie:

  • Zrób farsz rybny z podanych składników. Nabieraj farsz łyżką stołową i formuj małe rybne klopsiki. Smaż na oleju a obu stron do lekkiego zrumienienia około 3 minut.
  • Przygotuj salsę. Pokrój awokado i ananasa w kostkę. Pokrój w krążki chili. Skrop całość sokiem z limonki. Dodaj lekko porozrywane liście bazylii i mięty pieprzowej oraz rozgnieciony pieprz. Wymieszaj lekko z resztą składników.
  • Wlej mleko kokosowe do małego garnka i dodaj grubo posiekaną kolendrę oraz sos chili i sos rybny. Zagotuj. Ja użyłam gęstego mleka kokosowego i mój sos był wystarczająco gęsty. Sos możesz zredukować lub ewentualnie zagęścić mąką.

ryba po azjatycku

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *