Ryż z bobem i koprem po irańsku

O przepisie na ryż z bobem i koprem po irańsku już wspomniałam tutaj. Ryż z bobem zazwyczaj przyrządzam latem, kiedy jest sezon na bób. Bardzo lubię ten ryż, bo jest smaczny i praktycznie można go jeść samego bez żadnych dodatków. Gotowanie ryżu w Iranie to prawdziwa ceremonia. Do tego dania najlepiej użyć basmati o długich ziarnach. My kupujemy ryż w sklepach z orientalną żywnością, czasami rodzina podeśle jakąś paczkę…Wtedy to inna bajka, bo ryż pochodzi z ekologicznej uprawy i jest suszony naturalnie, a nawet lekko podwędzony. Taki ryż ugotowany osiąga ponad 1,5 cm długości i jest niesamowicie aromatyczny.

ryż z bobem

Dzisiaj jednak zadowoliłam się kupnym basmati, natomiast bób przywiozłam z Polski. Wzięłam się na sposób, gotowany i obrany  bób mrożę. Wtedy cieszę się nim aż do następnego lata. Bób przeżywa prawdziwy renesans również w mojej kuchni. Moi rodzice pochodzą z Mazowsza ale jakoś u nich w domu nie jadano bobu. Odkryłam bób dzięki mojemu mężowi, kiedy pierwszy raz ugotował właśnie ryż z bobem, baghali polo. Od razu skradł moje serce! Od tej pory przyrządzam go często nie mniej z ryżem. Do ryżu potrzebny jest również suszony koper i oczywiście szafran. Jest to niesamowicie aromatyczna kombinacja. Zapytacie pewnie dlaczego suszony koper? Przyrządzałam to danie ze świeżym koprem ale suszony koper jest o wiele intensywniejszy w smaku. Smak i aromat w tym daniu odgrywają dużą rolę. Ryż pięknie pachnie i smakuje wybornie!

Ryż z bobem

Składniki:

na 4 porcje

250 g ryżu, długoziarnistego, basmati

150 g ugotowanego bobu

0,5 g szafranu

2 łyżki masła

50 ml wody

4 łyżki suszonego kopru

1½ łyżki soli

2 ziemniaki

gotowac ryz

Opłukaj ryż w zimnej wodzie i wsyp do garnka. Wlej 1,5 litra zimnej wody, wsyp sól i zagotuj. Gotuj ryż na poziomie 7 (kuchnia indukcyjna) przez 5 minut po czym wlej szklankę zimnej wody. Zamieszaj i gotuj przez 3-5 minut. Ryż powinien być już wyrośnięty ale w całości. Absolutnie nie może się rozlatywać. Teraz odcedź ryż i opłukaj szybko zimną wodą.

ryz po iransku

Na patelni rozpuść masło. Dodaj szafran i suszony koper. Wlej 50 ml wody. Smaż przez minutę. Pokrój bób w paseczki. Na dno garnka, w którym gotował się ryż włóż odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści przykryj dno plastrami ziemniaków, oprósz solą Wsyp odcedzony ryż, dodaj koper, bób i delikatnie przemieszaj widelcem. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ryż na poziomie 4 około 5-8 minut. Po uniesieniu pokrywki ryż powinien mocno parować. Przed wyłożeniem ryżu na półmisek uchyl na chwilę pokrywkę aby ryż odparował. Ułóż na półmisku i obłóż przypieczonymi ziemniaczkami. Tak ugotowany ryż podaj do kebabu, drobiu lub ryby.

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *