Sałatka Cezar z jarmużem

Sałatka Cezar z jarmużem…Można i tak! Zamiast kurczaka proponuję awokado. Lodową sałatę z powodzeniem można zastąpić jarmużem. Grzanki można przygotować z każdego chleba. Z żytniego na zakwasie są wspaniałe. Tak czy inaczej wybrałam chleb z nasionami. Grzanki wyszły aromatyczne i chrupiące. Idealne do tej wersji sałatki. Jarmuż i awokado mogę jeść codziennie.  Dla mięsożernych proponuję tradycyjną sałatkę z kurczakiem. Wolicie tuńczyka? Jest i sałatka Cezar z tuńczykiem na blogu. Nawet tą przyrządziłam z jarmużem! Prawdziwy zastrzyk zdrowia o tej porze. Jarmuż z powodzeniem zastąpi słodkie owoce. Pod względem odżywczych wartości nawet nie można ich z nim porównać. Jarmuż króluje!

cezar_z_jarmuzu

Cezar z jarmużem

Składniki:

2-4 porcje

5 liści zielonego jarmużu

2 awokado

25 g parmezanu

3 kromki chleba

oliwa do smażenia

Cezar dressing

2 żółtka

1 łyżeczka musztardy

2 płaty sardeli (anchois)

5 łyżek oliwy

sok z połowy cytryny

otarta skórka z cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki utartego parmezanu

jarmuz_przepisyObierz łodygi jarmużu z liści. Rozerwij na mniejsze kawałki. Ułóż na półmisku na przemian z awokado. Pokrój kromki chleba w kostkę. Grubsza kostka ładnie prezentuje się na półmisku, więc pokroiłam grube kromki chleba. Zrumień grzanki na oliwie. Ułóż na jarmużu na przemian z parmezanem. Pora na Cezar dressing. Wszystkie składniki na sos zmiksuj na jednolitą masę. Sos będzie gęsty ale puszysty. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Resztę podaj w sosjerce.

salatka_przepis

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *