Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa zwana tu i ówdzie sałatką ziemniaczaną, warzywną czy  sałatką rosyjską. Popularna sałatka w Niemczech czy w Iranie, niezastąpiona na polskim stole. Sałatka jarzynowa na bazie ziemniaków, u mnie według rodzinnego przepisu z jabłkiem. Uwielbiana przez moje dzieci i męża.
Chociaż wymyślam nowe przepisy to jednak z chęcią przyrządzam polskie klasyczne dania. Sałatka jarzynowa do nich niewątpliwie należy. Prawdziwy hit!

W moim rodzinnym domu kroi sałatkę ojciec niemalże z mikroskopijną dokładnością. Ja aż taka dokładna nie jestem…ale moja sałatka jarzynowa smakuje równie wybornie! W tej sałatce znajdziecie warzywa, domowy majonez i jabłko…Mój ulubiony przepis na pokaźną porcję.

sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa – przepis

Składniki:

6 dużych ziemniaków

4 duże marchewki

1 cebula

5 jajek

200 g groszku, u mnie mrożony

4 duże kiszone ogórki

3 jabłka średniej wielkości

1 łyżka francuskiej musztardy

1 łyżka soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

600 ml majonezu, u mnie majonez domowy

przepis sałatka jarzynowaZiemniaki i marchewkę ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej wodę i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnym garnku ugotuj jajka na twardo. Zielony groszek gotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłócz zimną wodą. Pozostaw na durszlaku. Obierz warzywa ze skórki, a jajka ze skorupek. Pokrój w drobną kostkę. Pokrój ogórki i obrane jabłka. Przyrządź majonez według tego przepisu i dodaj do sałatki wraz z  groszkiem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj. Sałatka smakuje najlepiej jak postoi w lodówce.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *