Sałatka makaronowa z indykiem i pesto

Świąteczne resztki… co z nimi zrobić? Można i to wiele! U mnie jak zwykle zostały resztki indyka. Myślałam, że go pokonamy w dwóch podejściach ale nie udało się! Resztki indyka   wykorzystałam na super szybki obiad czyli makaron z indykiem i pesto.

Nie wiem czy to danie można nazwać sałatką, ale dla mnie to z pewnością sałatka makaronowa na ciepło. Odcedzony i gorący makaron mieszam z sosem, który nie wymaga gotowania. Resztki indyka wrzucam natychmiast do makaronu aby zdążyły się ogrzać. Jeśli dopiero wyjęte z lodówki, podgrzewam je lekko w mikrofalówce. Warzywa “wokuję”aby zachowały jędrność.

sałatka makaronowa z indyka i pesto na ciepło

Do sałatki z indykiem polecam również domowe pesto, które smakuje o wiele lepiej niż kupne. Wykorzystałam tu zielone pesto z bazylią i słonecznikiem.

Sałatka makaronowa z indykiem i pesto

Składniki:

na 5 porcji

  • 500 g makaronu, waga sucha
  • 200 g indyka, mięso pozbawione kości
  • 140 g boczku
  • 100 g feta
  • 200 ml cremé fraiche
  • 200 ml pesto z bazylii
  • 1 mały por
  • 1 czerwona papryka

Wykonanie:

  • Przygotuj pesto według przepisu wyżej wymienionego. Wymieszaj z cremé fraiche.
  • Makaron ugotuj w dużej ilości wody al dente, odcedź i gorący wymieszaj z sosem  i pokrojonym w kostkę indykiem.
  • Boczek pokrój drobno i usmaż na patelni. Ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia, a następnie dodaj do makaronu.
  • Pokrój pora w krążki, paprykę w kostkę i wokuj przez chwilę. Dodaj do makaronu. Wymieszaj sałatkę i podawaj z pokruszoną fetą.

przepis ze zdjęciem

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *