Sałatka na ciepło z kurczakiem, kalafiorem i fasolką

Sałatka na ciepło to moje ulubione danie do pracy i nie tylko. Prosta sałatka to moje ulubione danie o każdej porze dnia. W praktyce to sałatka z resztek obiadowych. Do sałatki wykorzystałam resztki smażonego kurczaka, które połączyłam z warzywami. Normalnie zadowoliłabym się sałatką z rukolą, pomidorem i może papryką, ale dzisiaj miałam ochotę na kalafiora i fasolkę. Sałatka na ciepło z jesiennymi warzywami i kurczakiem jest pyszna i pożywna.

sałatka na ciepło

Sałatka na ciepło

Składniki:

na 2 porcje

½ małego kalafiora

300 g zielonej fasolki,

½ łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka soli

300 g smażonego lub pieczonego kurczaka

połówka granatu

proste przepisy

Nastaw piekarnik na 180ºC. Podziel kalafior na małe różyczki.Ułóż na blasze wraz z fasolką. Wstaw warzywa i piecz przez 20 minut. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Wylej dressing na podpieczone warzywa, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na jeszcze na 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki, podgrzej i wymieszaj z warzywami. Rozdziel sałatkę do misek. Posyp pestkami granatu. Smacznego!

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *