Sałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolką

Zapraszam na danie z tak zwanym super food. Quinoa, jarmuż czy awokado to produkty o dużych wartościach odżywczych. Używam ich często w moich przepisach. Sałatka na ciepło z warzyw to moje ulubione danie na lunch do pracy czy kolację. Sałatka jest lekka, zdrowa. Lubię mieszać…Moja sałatka zawiera węglowodany o niskim GI, dużo protein ale też zdrowe tłuszcze. Takie sałatki mogę jeść codziennie i wiem, że moje samopoczucie będzie zawsze na topie.

sałatka na ciepło

Sałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolką

Składniki:

na 2 porcje

100 ml quinoa

100 g zielonej fasolki szparagowej

100 g żółtej fasolki szparagowej

3 duże liście jarmużu

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

2 jajka

1 awokado

płatki wędzonej chili

sól

sałatka z quinoaUgotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem dobrze wypłukaj quinoa w zimnej wodzie, wtedy nie będzie gorzka po ugotowaniu. Zblanszuj fasolki i liście jarmuża oderwane z łodyg. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż zioła z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i quinoa. Gorącą sałatkę przełóż na talerz. Usmaż jajka, u mnie sadzone i ułóż na sałatce wraz z awokado. Posól jajka i posyp chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *