Sałatka z bobem z awokado sosem

Sałatka z bobem i awokado sosem…Co kraj to obyczaj! W Polsce świeży bób można spotkać na każdym kroku, a w Szwecji trafiam jedynie na mrożony. Na bób czekam cały rok! Jemy go z mężem ugotowany bez dodatków lub w sałatce. Sałatka z bobem to pożywne danie. Lekka i kolorowa. Zadowoli każdego bobożercę! Do tego lampka czerwonego wina i jestem w siódmym niebie.

sałatka z bobem

Bób to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na Bliskim Wschodzie. Irańczycy przyrządzają ryż z bobem. Dodają go również do gulaszy. Najczęściej łączą go z suszonym koprem i szafranem. Chyba jeszcze bardziej polubiłam bób  dzięki mojemu mężowi.

sałatka_bób

Sałatka z bobem

Składniki:

na 2 porcje

100 g kolorowej sałaty, u mnie szpinak i rzymska sałata

garść koktajlowych pomidorów

200 g ugotowanego bobu

2 dymki

2 jajka

Sos z awokado

1 awokado

200 ml jogurtu

2 łyżki natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

1 łyżka soku z cytryny

bób_przepis

Podziel sałatę na kawałki. Ułóż na półmisku. Dodaj pokrojone na pół pomidory, pokrojoną w piórka dymkę i pozbawiony łupin bób. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Dodaj do sałatki. Wrzuć pokrojone awokado do blendera. Dodaj pokrojoną pietruszkę, jogurt, sok z cytryny. Dopraw solą i zmiksuj na gładki sos. Polej sałatkę sosem przed podaniem.

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

17 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *