Sałatka z bobem,fetą, orzechami cashew i kaparami

codojedzenia

Sezon na bob otwieram sałatką z bobu, fety, orzechów cashew i kaparów, którą jadłam będąc w gościach. Do tej warzywnej sałatki zrobiłam również prosty sos czosnkowy.

Przepis na sałatkę z bobem, fetą, orzechami cashew (nerkowca) i kaparami

Składniki:
na 5-6 porcji

  • 80 g liści sałaty różnych typów (szpinak, zieloną sałatą z czerwonymi brzegami, sałata lodowa)
  • 50 g orzechów nerkowca, zrumienione ale niesolone
  • 100 g fety
  • 200g bobu, obrany
  • 1 łyżka kaparów

Sos czosnkowy

  • 2 dl jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Wykonanie:

  • Gotuj bób  w lekko osolonej wodzie, około 3 minut , odcedź i przelej zimną wodą. Gdy ostygnie, obierz ze skórki.
  • Z jogurtu majonezu i czosnku zrób sos.
  • Umyj liście sałaty i porozrywaj na mniejsze kawałki, jeśli są one duże.
  • Na plaskim talerzu uloz liście sałaty na przemian z bobem, kaparami i orzechami cashew.
  • Na koncu pokrusz fetę i polej sosem czosnkowym.

Warzywa strączkowe - edycja letnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *