Sałatka z buraków i oliwek

Sałatka z buraków i zielonych oliwek. Słone połączone ze słodkim. Buraczki to wspaniałe warzywo na sałatki. Czasami  spotykam w sklepie żółte buraki, więc lubię je łączyć z czerwonymi. Do sałatki  na ogół piekę buraki al dente. Jeszcze gorące mieszam z balsamicznym octem i odstawiam aby smaki się przegryzły. Robiąc sałatkę z żółtych i czerwonych buraków musiałam jednak wymieszać je z octem w osobnych miskach. Inaczej co to za idea zrobić sałatkę z dwukolorowych buraczków, kiedy te czerwone farbują wszystko co im stanie na drodze.

Jak tylko pamiętam zawsze lubiłam buraczki. Odzwyczaiłam się jednak od utartych buraków czyli tak zwanej ćwikły. Teraz jestem fanką pieczonych buraków pokrojonych w ósemki. A i sałatka z buraków wygląda o wiele ciekawiej, a nie jak papka dla małych dzieci.

sałatka z buraków i oliwekSałatka z buraków

Składniki:

4 – 6 porcji

500 g czerwonych buraków

500 g żółtych buraków

100 g zielony oliwek z pestką

3 łyżki balsamicznego octu

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego

Obierz buraczki i pokrój na ćwiartki lub na pół jeśli są małe.Umieść żółte i czerwone buraczki na blasze tak aby nie dotykały do siebie. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz buraczki w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 35 minut. Wyjmij i przełóż do oddzielnych miseczek. Gorące dopraw octem, cytryną, solą i rozmarynem. Odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do wspólnej miski i połącz z oliwkami. Wybierz duże, mięsiste oliwki w olejowej zaprawie.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *