Salatka z czerwonej kapusty na cieplo

Czerwona kapusta to jedno z moich najbardziej ulubionych warzyw zima. Lubie czerwona kapuste w roznych kombinacjach smakowych, a ta na pewno przypadnie wam do gustu. Salatke doprawilam troche swiatecznie, bo gozdzikami i zmielonym imbirem. Zamiast cukru dodalam jablko. Ta salatka najlepiej smakuje na cieplo.

Salatka z czerwonej kapusty na cieplo

Skladniki:

na 5 porcji

  • 500 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 szalotka
  • 1 jablko, starte na duzych oczkach
  • 1 lisc laurowy
  • 5 gozdzikow
  • ¼ lyzeczki imbiru
  • 1 lyzeczka balsamicznego octu
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 lyzka masla

Wykonanie:

  • Pokroj szalotke w drobna kostke i wraz z przyprawami i startym jablkiem posmaz na masle.
  • Dodaj poszatkowana kapuste, ocet balsamiczny i smaz, az kapusta bedzie miekka, ale wciaz lekko chrupiaca.
  • Dopraw sola i pieprzem, podawaj na cieplo.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *