Sałatka z dyni, orzechów i koziego sera

Sałatka z dyni, orzechów pekan i koziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie odkrycie. Idealna sałatka na Sylwestra! Łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna. Przyjemnie zacząć Nowy Rok lekko i strawnie!

salatka_z_dyni

Sałatka z dyni

Składniki:

1 dynia piżmowa, ok. 400 g

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki oliwy

sól morska i pieprz do posypania

Dressing

2 łyżki oliwy

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka sherry

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo

100 g orzechów pekan

200 g koziego sera

150 g wędzonego boczku z indyka lub wieprzowego

100 g rukoli

lekkie_salatkiPodziel dynię na pół, a potem każdą połówkę na ćwiartki. Usuń twardą skórkę i nasiona z miękkim miąższem. Pokrój dynię na grube plasterki. Polej oliwą, klonowym syropem i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC i piecz przez 40 minut. Dynia powinna być upieczona na al dente. Boczek zrumień na suchej patelni i ułóż na papierowym ręczniku. Opłucz rukolę i ułóż na półmisku. Na wierzchu poukładaj dynię, pokruszony boczek i kozi ser. Połam orzechy i posyp nimi sałatkę. Umieść wszystkie składniki w małym słoiczku, zakręć i wstrząśnij porządnie. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *