Salatka z dynii, feta, orzechow i granatu

Poranny przeglad w lodowce natchnal mnie na zrobienie tej bardzo smacznej i kolorowej salatki z cytrusowym sosem vinaigrette. Salatka z dynii , feta i granatu zawiera rowniez orzechy wloskie. Bardzo pozywna salatka, ktora mozna podac jako zimna przekaske, lekka kolacje czy tez do sztuki miesa.

No coz moi synowie kreca nosem na jarskie, zimne przekaski, wiec salatka byla typowo obiadowa do miesa i ryzu.

 Salatka z dynii pizmowej, feta i granatu

Składniki:
na sałatke

  • 300 g dynii pizmowej, pieczonej
  • mala torebka roznych lisci salaty
  • 1 granat
  • 100 ml grubo posiekanych orzechow wloskich
  • 100 g owczego sera
  • sol i czarny pieprz grubo zmielony do smaku

Sos vinaigrette

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • skórka i sok z jednej dużej pomarańczy
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki octu winnego, białego
  • 2 łyżki soku z granatu
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
Wykonanie:
  • Pokroj dynie na kawalki, posol i popieprz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwa i posyp tymiankiem. Piecz dynie  w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20 minut, az bedzie miekka. Ostudz
  • Oplucz salate, porozrywaj palcami, wyskub nasiona granatu i rozdrobnij orzechy. Skomponuj salatke w misce wraz z ostudzona dynia. Posyp owocami granatu.
  • Z podanych skladnikow przygotuj dressing i polej salatke. Na koniec posyp salatke pokruszonym serem feta.

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *