Sałatka z fasoli i pęczaku

Sałatka z fasoli i pęczaku…U mnie wciąż trwa faza na lekkie sałatki. Bez sałatki anu rusz! Ostatnio wymyśliłam sałatkę z białej fasoli, pęczaku i mieszanych grzybów. Dodałam jeszcze szpinak, co się okazało przysłowiową kropką nad i. Idealna sałatka do pracy!

sałatka z fasoli

Sałatka z fasoli

Składniki:

4 porcje

200 g ugotowanej białej fasoli, ok. 90 g waga sucha

150 g ugotowanego na sypko pęczaku

1 cebula

3 ząbki czosnku

250 g grzybów, u mnie shitaki, leśne pieczarki i portabello

sól do smaku

½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego

1 łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego

200 g świeżego szpinaku

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

sałatka z fasoli przepisMałą, białą fasolę namocz na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Pokrój grzyby i dodaj do cebuli. Podkręć kuchenkę i smaż grzyby, aż cała woda odparuje. grzyby zawierają dużo wody, więc najlepiej smażyć je po trochu. Kiedy grzyby są już usmażone dodaj fasolę i pęczak. Dopraw sałatkę, solą, pieprzem i balsamicznym octem. Na koniec dodaj młody szpinak. Podgrzewaj tak długo aż szpinak lekko zwiędnie. Podawaj sałatkę z fasoli na ciepło lub jako letnią.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *