Sałatka z jarmużu halloumi i buraczków

Sałatka z jarmużu, mojego ulubionego sera halloumi i buraczków to nieodzowna przystawka na świątecznym stole, którą można przyrządzić na poczekaniu. Jarmuż odkryty na nowo przechodzi swój renesans. Jeszcze nie tak dawno można było kupić jarmuż jedynie jesienią i zimą. Dzisiaj nie ma problemu z kupnem jarmużu praktycznie przez cały rok. I dobrze, bo to takie zdrowe i smaczne warzywo. Polecam!

jarmużSałatka z jarmużu halloumi i buraczków

Składniki:

4 porcje

300 g jarmużu

1 łyżka jabłkowego octu

1 łyżka oliwy

1 łyżka płynnego miodu

szczypta mielonego szafranu

200 g halloumi

2 odfiletowane pomarańcze

4 buraki

sól do smaku

trochę świeżych ziół do posypania, u mnie tymianek

Obierz buraki i pokrój w plasterki. Skrop oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku lub ugrilluj na grillowej patelni. Obierz jarmuż z twardych łodyg i grubo pokrój. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez minutę. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Ułóż jarmuż na półmisku. Ułóż odfiletowane pomarańcze. Pokrój halloumi na plasterki i usmaż na odrobinie oleju lub grillowej patelni. Dodaj halloumi do sałatki wraz z burakami. Wymieszaj oliwę, miód, szafran i ocet. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *