Sałatka z kalafiora z musztardowym dressingiem

Moja zielenina na balkonie ,ku mojej uciesze zaczyna ładnie rosnąć. Ostatnio wzbogaciłam się o miętę pieprzową i zwykłą miętę, którą za pewne niedługo wykorzystam do drinków. Coś wspaniałego usiąść w słońcu na balkonie i delektować się zapachami rozgrzanych ziół i kwiatów…

A tym czasem miętą pieprzową wykorzystałam do sałatki z kalafiora z musztardowym dressingiem. Bardzo często łączę kalafior z miętą…Czasami połączenie niektórych smaków na pierwszy rzut oka może się wydawać dziwne, ale jak nie spróbujesz to nie wiesz!

sałatka z kalafioraKalafior kiedyś przeze mnie nie lubiany, a teraz proszę, na stałe zawitał w moim jadłospisie. Zielona sałatka z kalafiora czy kalafior z gryczaną kaszą to niektóre sałatki z kalafiora, o których już pisałam. Zupa kalafiorowa i zapiekanka makaronowa z kalafiorem to kolejne przepisy jak wykorzystać to zdrowe warzywo.

Sałatka z kalafiora z musztardowym dressingiem

Składniki:

na 2 porcje

300 g kalafiora startego na grubych oczkach

1 awokado

100 g owczego sera typu feta

5 dużych rzodkiewek

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

garść liści mięty pieprzowej

2 dymki ze szczypiorkiem

2 łyżki słonecznika, uprażonego

100 g ugotowanej ciecierzycy

1 jabłko

szczypta płatków chili lub innej chili

Dressing z musztardy

3 łyżki soku z limonki

1 łyżka miodu

3 łyżki oliwy

1 łyżka musztardy

sól do smaku

sałatka z kalafiora i ciecierzycyStarty kalafior zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Pokrój awokado i rzodkiewki w plasterki, a jabłko w kostkę. Zrumień ciecierzycę na patelni z dodatkiem oliwy i chili. Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj pokruszony owczy ser, dymkę, pokrojoną w piórka i zioła. Wymieszaj lekko. Posyp słonecznikiem.

Z podanych składników zrób dressing. Wymieszaj najpierw musztardę z miodem sokiem z limonki, a potem dodaj powoli oliwę energicznie mieszając. Dressing przypomina ubijanie majonezu. Wlewaj więc oliwę powoli, aby ładnie się połączyła z resztą składników. Polej sałatkę dressingen przed podaniem. Smacznego!

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *