Sałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevré

Ostatnio przypadły mi do smaku lekkie sałatki z wszelkiego rodzaju kaszami. Dzisiaj przepis z kaszą gryczaną, pyszna wiosenna sałatka z kalafiorem, awokado, chevré, mnóstwem czosnku, oliwek i suszonych pomidorów. Sałatka pasuje jako ciepła przystawka ale również jako samodzielne danie, lunch do pracy czy lekka kolacja.

Bardzo lubię takie lekkie sałatki z tyloma dobrociami na raz!  Bardzo lubię niedojrzały chevré. Jest to ser kozi, w kszatłcie rolady, który dojrzewając pokrywa się białą pleśnią. Dzisiaj użyłam niedojrzałego chevré, który w smaku przypomina twaróg, jest kremowy na tyle, że można go kruszyć, ale nie tak zbity jak feta. Oczywiście jeśli nie możecie natrafić na ten ser to feta również pasuje do tej sałatki.

kasza i kalafiorSałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevré

Składniki:

na 2 porcje

Pieczony kalafior

1 mały kalafior podzielony na różyczki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka płatków chili

sól morska gruboziarnista

sałatka z kaszy gryczanej

Podziel kalafiora na małe różyczki. Skrop oliwą, posyp chili i solą i piecz na 175 ºC (termoobieg). Kalafior powinien być lekko zrumieniony.

 Przygotowanie kaszy

150 ml kaszy gryczanej palonej, niegotowanej

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki oliwy

sól do smaku

6 suszonych pomidorów w oleju

garść oliwek kalamata

1 awokado

50 g niedojrzałego chevré

różne rodzaje sałaty, rzodkiewka

sól i czarny pieprz do smaku

sałatka z kalafioraUgotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę i lekko zrumień czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj kaszę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Teraz dodaj kalafior i lekko wymieszaj. Podaj sałatkę z zieloną sałatą, awokado i chevré.

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *