Sałatka z kaszy, brokułów i orzechów

Lekka kolacja  to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty. Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku. Sałatka z bulgur to również często przyrządzana przeze mnie kasza. Sałatki można łatwo urozmaicić nie tylko rodzajem kaszy ale warzywami i owocami. Lubię je mieszać z prażonymi nasionami i owocami. Dzisiaj proponuję brokuły, włoskie orzechy i pestki granatu. Szybko i smacznie.

salatka_z_kaszy

Sałatka z kaszy gryczanej

Składniki:

2-4 porcje

100 g kaszy gryczanej palonej

50 g włoskich orzechów

1 brokuł, mały

1 mała czerwona cebula

3 łyżki owoców granatu

Dressing

3 łyżki miodu

1 ząbek czosnku

3 łyżki winnego octu, czerwonego

szczypta soli

lekkie_salatkiUgotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Tutaj znjadziesz wskazówki jak ugotować kaszę gryczanę. Podziel brokuł na małe różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie prze z3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą. Brokuł zachowa swój naturalny zielony kolor. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozdrobnij orzechy. Wymieszaj kaszę z warzywami, orzechami i żurawiną. Do małego słoika z pokrywką wlej miód i winny ocet. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i dokładnie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

salatka

Sałatka z kaszy to lekkie danie na kolację. Sałatkę można przyrządzić do mięsa zamiast tradyjnych ziemniaków czy kaszy na sypko. Jeśli lubicie sadzone jajka to sałatka z kaszy świetnie do nich pasuje.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *