Sałatka z kurczaka i awokado

Jak ten czas leci! Ostatni dzień sierpnia, czy ostatni dzień lata to jeszcze trudno powiedzieć. U nas pogodnie co drugi dzień…więc nie ma problemu z zaplanowaniem długich spacerów jak i domowych porządków.

Dzisiaj zapraszam Was na przepis z kurczakiem, a mianowicie sałatkę z kurczaka i awokado w kanapce. Zostało mi trochę smażonej piersi z kurczaka i postanowiłam ją jakoś wykorzystać, a że ostatnio znowu piekłam podpłomyki  zrobiłam więc kanapki.

sałatka z kurczaka i awokadoUwielbiam takie sałatki na poczekaniu, którymi można napełnić bagietki, pita czy inne pieczywo zamiast tradycyjnej wędliny. Kolorowo, zdrowo i smacznie!

Sałatka z kurczaka i awokado

Składniki:

na 4 kanapki

  • 1 duża pierś z kurczaka, smażona lub pieczona
  • 2 awokado
  • 1 szalotka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 zielone chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 czubate łyżki majonezu, u mnie majonez domowy
  • sól i pieprz do smaku

kanapka z kurczakiem i awokadoAwokado wydrąż łyżką, zgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Szalotkę i chili pokrój bardzo drobno. Pokrój paprykę w kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę. Pierś kurczaka rozdrobnij na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełnij podpłomyki.

 

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *