Sałatka z makrelą -śniadanie i kolacja

Sałatka z makrelą to moje dzisiejsze śniadanie, ale taką sałatkę można z powodzeniem zaserwować na kolację. Uwielbiam ryby. Wędzona makrela jest miękka i soczysta i idealnie pasuje na pastę lub sałatkę. Trochę trzeba się pomęczyć z ościami…Pewnie i można kupić wędzone filety z makreli ale sądzę, że wędzona ryba w całości jest o wiele bogatsza w smaku. Dlatego wolę poświęcić trochę więcej czasu i obrać makrelę z ości za nim włożę ją do sałatki, bo wiem, że jej smak będzie obłędny.

sałatka z makrelą

Sałatka z makrelą

Składniki:

1 porcja

garść zielonej sałaty, kolorowej i trochę jarmużu

100 g wędzonej makreli

2 jajka

kawałek ogórka

½ czerwonej papryki, małej

½ awokado

Cheddar sos

4 grube plastry żółtego cheddar

150 ml śmietanki lub mleka

szczypta białego pieprzu i soli

szczypta kajeńskiego pieprzu

sól do smaku

makrela_przepis

Do małego garnuszka wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ser. Mieszaj aż ser się rozpuści, sos stanie się jednolity i gęsty. Dopraw sos białym pieprzem i solą. Jeśli sos jest za rzadki dodaj więcej sera. Jeśli za gęsty dodaj więcej mleka lub śmetanki. Wylej sos do naczynia i posyp kajeńskim pieprzem. Ugotuj jajka na twardo, zalej zimną wodą. Schłodzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w szóstki. Opłukaj i osusz z wody sałatę. Ułóż na talerzu na przemian z plasterkami ogórka i cienko pokrojoną papryką. Oddziel rybę od skóry i ości. Ułóż w kawałkach na warzywach wraz z jajkami i połówką rozkrojonego awokado. Podaj sałatkę z cheddar sosem.

 

 

 

 

 

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *