Sałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuli

...sałatka z pęczaku…za nim powiesz nie, spróbuj! Pęczak czy inne kasze nienawidziłam w dzieciństwie, ale teraz smakują mi jak najbardziej. Pomysł na to danie nasunął mi się podczas przeglądu zamrażalki. Mam mnóstwo mrożonych leśnych grzybów, więc postanowiłam trochę uszczuplić zapasy. Rezultat, pyszna sałatka z pęczaku z pieprznikami i karmelizowaną cebulą. Jarska sałatka, idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. No i jak tu nie lubić pęczaku!

sałatka z pęczaku i grzybów
Sałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuli

Składniki:

na 4 porcje

100 g pęczaku, waga sucha

4 duże cebule

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanej pietruszki

1 łyżka świeżego rozmarynu

300 g leśnych grzybów, u mnie pieprzniki trąbkowate

2 ząbki czosnku

¼ łyżeczki anyżu

 czarny pieprz grubomielony do smaku

sól

sałatka z pęczaku
Ugotuj pęczak w lekko osolonej wodzie na sypko. Grzyby jeśli mrożone wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż w wysokiej temperaturze do odparowania wody. Dodaj zioła, przyprawy i czosnek, a na koniec pęczak.

Na osobnej patelni skarmelizuj cebulę. Najpierw pokrój cebulę na krążki i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Dodaj łyżkę brązowego cukru i karmelizuj cebulę nadając jej lekko brązowy kolor. Dodaj cebulę do reszty składników i lekko wymieszaj. Podaj sałatkę na ciepło jako jarskie danie lub jako przystawkę do mięsa.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *