Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi

Wartościowa sałatka na ciepło z pęczaku, kalafiora i halloumi. Lekko doprawiona ziołami, uwieńczona karmelizowanymi czerwonymi borówkami. Idealna na lunch do pracy czy lekką kolację. Uwielbiam wymyślać lekkie sałatki na ciepło, które są kolorowe, wysokoenergetyczne, a ponadto nie wymagają jakiś wyszukanych składników.  Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej kaszy, a teraz…Pęczak to idealna kasza na ciepłe sałatki, do burgerów czy gołąbków.

sałatka na ciepłoSałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi

Składniki:

100 g pęczaku

1 mały kalafior

1 łyżka drobno pokrojonych ziół, u mnie pietruszka i tymianek

sól do smaku

1 mały kalafior

120 g sera halloumi

100 ml karmelizowanych czerwonych borówek

lekkie sałatkiUgotuj pęczak na sypko w lekko osolonej wodzie. Zetrzyj kalafior na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i zalej wodą, lekko posól. Blaszuj kalafior przez 3 miuty, po czym odcedź. Wymieszaj pęczak z kalafiorem i ziołami. Pokrój halloumi w plasterki i ugrilluj na grillowej patelni . Ułóż na kaszy wymieszanej z kalafiorem. Całość polej karmelizowanymi borówkami lub dżemem z borówek

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *