Sałatka z pęczaku, soi i fasoli

Pyszna sałatka z pęczaku, zielonej soi i fasoli to idealne poświąteczne danie do pracy lub na kolację. Wiadomo jak to po świętach. Mamy dosyć mięsa, wędliny, natomiast ochotę na coś treściwego ale najchętniej w postaci lekkiej sałatki. Przyznaję, że sałatki goszczą na moim talerzu więcej niż często. Po prostu lubię lekkie i szybkie dania. Sałatki można przyrządzić na wiele sposobów. Danie można wzbogacić o warzywa, różne rodzaje fasoli czy kaszę. Sałatka z pęczaku to bardzo popularna sałatka wśród moich domowników.

sałatka z pęczaku

Pęczak niegdyś nienawidzony przeze mnie rozpoczął nową karierę w mojej kuchni. Używam go często głównie w sałatkach na zimno lub na ciepło. Zdarzy mi się, że gotuję pęczak na sypko do gulaszu… Sałatka z pęczaku smakuje mi jednak najbardziej. Wybieram do niej ulubione warzywa, a ostatnio testuję z różnymi rodzajami fasoli jak dzisiaj. Znajdziecie tu zieloną soję, białą i czarną fasolę zamarynowane z pysznym sosie. Marynowana fasola świetnie pasuje do łagodnego w smaku pęczaku. Zielona soja przypomina trochę bób ale jest od niego mniejsza i twardsza. Gotuję ją tak samo jak fasolę ale nie muszę jej namaczać. Zieloną soję kupuję mrożoną. Spotkaliście takie mrożonki?

sałatka z pęczaku soi i fasoli

Sałatka z pęczaku

Składniki:

na 4 porcje

100 g suchego pęczaku

małe opakowanie mieszanej sałaty

100 g zielonej soi

1 marchewka

100 g białej fasoli, gotowanej

100 g czarnej fasoli, gotowanej

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej rukoli

2 łyżki winnego octu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

100 g owczego sera typu feta

lekkie sałatki

Opłukaj pęczak w zimnej wodzie. Zalej czystą wodą, lekko posól i ugotuj pęczak na sypko. Trwa to około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i odstaw do odparowania. Ugotuj soję do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłucz zimną wodą. Białą fasolę odcedź i opłukaj. To samo zrób z czarną fasolą. Jeśli użyjesz suchej fasoli pamiętaj aby namoczyć je na noc i w osobnych garnuszkach. Czarna fasola farbuje. Do dużej miski wlej ocet i oliwę. Dodaj posiekane zioła, soję, obie fasole i pęczak. Obierz marchewkę, pokrój w cienkie słupki i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj opłukaną i osączoną sałatę, lekko wymieszaj. Na koniec pokrusz ser. Podawaj sałatkę od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *