Sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem

…I znowu przepis z długim tytułem, sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem. I to jeszcze nie wszystkie składniki! Sałatkę uwieńczyły pestki granatu. Ta sałatka to moja ulubiona sałatka na święta. Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa, drobiu czy zimnej garmażerki.

salatka z pieczonymi warzywami

prosta sałatka

Sałatka z pieczonymi warzywami

Składniki:

na 4 porcje

1 mały kalafior

2 korzenie pasternaku

2 marchewki

150 g jarmużu, pokrojonego w paski

300 g brukselki

sól, chili w proszku, kumin rzymski i czarny pieprz do przyprawienia

½ granatu

2 łyżki oliwy

Dressing

2 łyżki oliwy

3 łyżki jabłkowego octu

2 łyżki miodu

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego

1 ząbek czosnku

salatka pieczone warzywa

Obierz marchewkę, pasternak i pokrój w podłużne paski. Podziel kalafior na różyczki. Ułóż warzywa na brytfance. Posyp solą i przyprawami, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw warzywa do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj brukselkę. Usuń pierwsze liście jeśli jest taka potrzeba. Włóż brukselkę do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Usuń twarde łodygi z liści jarmużu. Pokrój liście w paski. Przekrój brukselki na pół i dodaj do jarmużu wraz z ostudzonymi warzywami. Przygotuj dressing. Do małego słoiczka wlej oliwę, ocet i miód. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , sól i pieprz. Zakręć słoik i energicznie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wmieszaj. Na koniec posyp pestkami granatu.

SparaSpara

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *