Sałatka z quinoa, batatem i fasolą

Sałatka z quinoa, batatem i fasolą to moja dzisiejsza kolacja. Lubicie lekkie sałatki na kolację? Ja bardzo, zwłaszcza teraz o tej porze. Sałatka z quinoa jest pyszna i syta. Można dodać do niej ulubione warzywa. Ja lubię smażone bataty i czarną fasolę. Na uwagę jednak zasługuje tutaj sos z papryczki pardon i chili ancho.

sałatka z quinoa batata i fasoli

Od dawna szykowałam się zrobić sos z grillowanej papryki. Taki  sos świetnie pasuje do sałatki z quinoa. Na wszelki wypadek zrobiłam więcej sosu. Sądzę, że będę mogła go wykorzystać wkrótce do innych potraw. A tymczasem wymieszałam sos z quinoa, smażonym batatem i czarną fasolą. Trafiłam na ekologiczną fasolę z kartonika. Zazwyczaj moczę i gotuję wszystkie fasole ale dzisiaj podeszłam do sałatki całkiem na luzie.

sałatka z quinoa

Sałatka z quinoa

Składniki:

na 4 porcje

1 batat

2 awokado

150 g czarnej fasoli

50 g kolorowej quinoa, waga sucha

140 g świeżego szpinaku

1 czerwona cebula, mała

3 łyżki nasion słonecznika

1 łyżeczka kminu rzymskiego

4 łyżki kiełków, np. lucerny

szczypta kajeńskiego pieprzu

Sos paprykowy

½ kg papryczek pardon

2 czerwone chili

1 suszone chili ancho

100 ml wody

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku, pieczonego

4 łyżki świeżej kolendry

1 łyżeczka cukru

1 łyżka winnego octu

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki kminu rzymskiego

sól do smaku

sałatka z quinoa

Zacznij od przyrządzenia sosu. Papryczki pardon, czosnek i chili upiecz w piekarniku. Ostudź, oczyść z pestek i ogonków. Umieść w malakserze. Dodaj kolendrę i pozostałe składniki. Zmiksuj sos. Wsyp komosę na sito i opłucz zimną wodą. Pocieraj nasiona aby pozbyć je goryczy. Umieść je w garnku zalej czystą wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odlej wodę i odparuj komosę. Obierz batata i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj batata i smaż aż będzie miękki. Dopraw kminem rzymskim, solą i kajeńskim pieprzem, ostudź. Przełóż bataty do miski, wsyp quinoa, odcedzoną fasolę, dodaj 4 łyżki sosu i wymieszaj. Pokrój szpinak, pokrój cebulę w cienkie piórka, awokado w kostkę i dodaj do sałatki razem z kiełkami. Wymieszaj i posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *