Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora

Quinoa jest świetna, a jeśli nie wierzycie to koniecznie musicie zrobić sałatkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Pisałam już kiedyś, że jest wiele rodzai komosy ryżowej. W sałatce z batatami i kalafiorem wykorzystałam czarną quiona. Najczęściej gotuję potrawy z białej komosy ryżowej ale walory smakowe są prawie takie same…

Ale wracając do sałatki to posiłek idealny na jesienne chłody, bogaty w witaminy i minerały. Sałatka całkowicie wegańska, a jednak wysoko energetyczna i bardzo smaczna.

sałatka z quinoaSałatka z quinoa, batatów i kalafiora

Składniki:

4 porcje

1 duży batat lub dwa małe

100 g czarnej quinoa, waga sucha

1 mały kalafior

5 liści jarmużu

1 duże jabłko

garść physalis (wiśnia peruwiańska)

po szczypcie cynamonu, kajenskiego pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego

Dressing

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy

sól i czarny pieprz do smaku

Pokrój batata w dosyć drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Upiecz batata w piekarniku. Utrzyj kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną wodą. Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Pokrój jabłko w kostkę, a physalis przekrój na pół. Wszystkie warzywa i owoce wymieszaj. Z podanych składników zrób dressing i dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj. Podaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

przepis quinoaNie zapomnijcie o przepisie miesiąca. W październiku gotujemy z quinoa. Jeśli macie ciekawe przepisy na quinoa to podzielcie się nimi w komentarzu pod tym wpisem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *