Sałatka z quinoa i grillowanymi warzywami

Bogatą w białko quinoa stosuję często w sałatkach. Zrobiłam niedawno białą quinoa z warzywami z grilla. Sałatka quinoa smakuje sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i świeżym tymiankiem.
Oczywiście nie mogę obyć się bez grzybów, które również znalazły miejsce w tej sałatce. Mam na myśli tu kurki. Inne warzywo, ktore często przetwarzam i dodałam też do tej sałatki to cukinia . Sałatka pasuje idealnie do grilla lub jako samodzielne, zdrowe danie wegetarianskie!

Przepis na sałatkę quinoa z grillowanymi warzywami

Składniki:
na 6 porcji

  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 4 dymki
  • 200 g kurek
  • 1 dl quinoa
  • 2 żółte chilli
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tymianku, świeży

Wykonanie:

  • Ugotuj quinoa w osolonej wodzie.
  • Ugrylluj paprykę w piekarniku. Przemyj zimną wodą, obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
  • Pokrój cukinię skośnie, dopraw solą i ugrilluj.
  • Oczyść grzyby. Jeśli są duże podziel i usmaż szybko na patelni z pieprzem i tymiankiem.
  • Odetnij łodyżkę z chili, zroluj między palcami, aby usunąć pestki.  Pokrój następnie na cienkie krążki. Dodaj pokrojoną dymkędo grzybów i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  • Wymieszaj delikatnie wszystkie warzywa z quinoa i dopraw sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i tymiankiem.
  • Podawaj sałatkę letnią lub na ciepło z grilla.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *