Sałatka z tuńczyka, fasoli i szparagów

Zapraszam na kolejną pyszną sałatkę z udziałem szparagów, tym razem w połączeniu z  tuńczykiem i białą fasolą. Lekka sałatka, łatwa do przyrządzenia, w sam raz na letnie upały czy lunch do pracy.

Do tej sałatki z tuńczyka przygotowałam prosty winegrett, który doprawiłam świeżym estragonem. Estragon to przyprawa, którą właściwie rzadko używam ale w tej sałatce po prostu świetnie spełnij swoje zadanie.  Spróbujcie sami!

sałatka z tuńczyka fasoli i szparagów

Sałatka z tuńczykiem, fasolą i szparagami

Składniki:

  • 150 ml białej fasoli jaś
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 250 zielonych szparagów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 msk olivolja
  • 1 łyżka winnego octu
  • 2 łyżeczki świeżego estragonu
  • 50 g rucola lub innej sałaty
  • kilka rzodkiewek

Wykonanie:

  • Namocz fasolę na noc w wodzie. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź tuńczyka z zalewy.
  • Odetnij kłosy i zdrewniałe końcówki szparagów. Podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 5- 6 minut w zależności od grubości łodyg. Na 30 sekund przed końcem gotowania wrzuć kłosy. Odcedź szparagi i opłucz w zimnej wodzie.
  • Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Wstrząśnij oliwę z winnym octem.. Posiekaj drobno estragon i dodaj do dressingu. Dopraw solą i grubo zmielonym czrnym piperzem. Opłucz i osusz sałatę.
  • Wymieszaj lekko tuńczyka z fasolą, szparagami, cebulą, kaparami i rzodkiewkami. Dodaj rucola, a na koniec polej sałatkę dressingiem.

lekka sałatka przepis

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *