Sałatka z tuńczyka i fasoli

Dawno nie jadłam tuńczyka, więc dzisiaj postanowiłam zrobić sałatkę z tuńczyka z dodatkiem fasoli, a właściwie różnego rodzaju fasoli. Stało się niemalże tradycją, że zawsze mieszam różne rodzaje fasoli. Można oczywiście użyć gotowej fasoli w puszki, ale…ale jeśli zdecydujecie się na gotowanie fasoli to pamiętajcie, aby różnokolorowe fasole namoczyć oddzielnie i gotować oddzielnie. Lubię czarną fasolę, a ta barwi niesamowicie, więc możecie sobie wyobrazić co by było, gdyby połączyć czarną fasolę z białą.

sałatka z tuńczyka i fasoliTuńczyk z fasolą bardzo fajnie smakuje. Wcześniej robiłam sałatkę z tuńczyka z estragonem i jaś fasolą, a jeśli lubicie sałatki z majonezem to proponuję sałatkę z tuńczyka i kukurydzy

Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki:

1 puszka tuńczyka

300 ml fasoli w różnych kolorach

1 łyżka posiekanej kolendry

100 sałaty, u mnie sałata lodowa ze szpinakiem

15 czarnych oliwek

1 czerwona cebula

1 awokado

2 pomidory, pokrojone w kostkę

50 g żółtego sera utartego

sól do smaku

Dressing

5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki sambal oelek (pasta z chili i czosnku)

szczypta cukru

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

sól do smaku

sałatka z tuńczyka fasoli i avokadoSałatę, szpinak i cebulę pokrój w piórka. Dodaj posiekaną kolendrę, fasole,pokrojone w kostkę awokado, przepołowione oliwki, pomidory i odciśnięty z zalewy tuńczyk. Lekko wymieszaj. Posyp sałatkę utartym serem i podaj z dressingiem. Dressing przyrządź mieszając wszystkie składniki na jednolitą masę. Posyp sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *