Sałatka z wędzonego łososia i raków

Lubie ryby, również pasty rybne. Dzisiaj zrobiłam sałatkę czy pastę jak kto woli, z wędzonego łososia i raków. Jako dziecko spędzałam często  wakacje u rodziny na wsi. Niesamowite co myśmy wyczyniali w tej „epoce kamienia”.  Między innymi łowiłam raki z kuzynami, wtedy jeszcze polskie rzeki były naprawdę czyste. Kilka lat temu byłam na Mazurach i kiedy zobaczyłam, ze jeden rak kosztuje 5 złotych…Myśmy łowili  raki kilogramami i jedli gotowane.

Dzisiaj spożywam raki w bardziej wyrafinowany sposób, chociażby jak ta rybna sałatka. Raki kupuje już oczyszczone, a wiec same odwłoki w zalewie.  Sałatka  z łososia  świetnie  się  nadaje do zimnego bufetu. Można nią napełnić takie mini foremki z żółtego sera.

Oto przepis:

Sałatka z wędzonego łososia i raków

Składniki:

na 10 kanapek

  • 50 g wędzonego łososia
  • 50 g raków, odwłoki w zalewie
  • 300 g serka philadephia lub innego homogenizowanego serka
  • 3 łyżki  czubate majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • odrobina soli do smaku

Wykonanie:

  • Posiekaj łososia i raki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw sola. 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *