Sałatka z zielonymi szparagami

No wreszcie są szparagi! Na blogach roi się od przepisów na szparagi. Ja objadam się nimi prawie codziennie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo łatwą w przyrządzaniu sałatkę z zielonymi szparagami.

Bardzo zielona sałatka przyrządzona z couscous, feta i bobem. Nie, nie bób jeszcze mrożony. Ostatnio u nas w sklepach pojawiło się pełnożytnie couscous i takie właśnie użyłam do tej sałatki.

przepis lekka sałatka ze szparagów i couscous

Zielony kolor na zdjęciach jak najbardziej naturalny. Gotując zielone warzywa należy je zawsze zalać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. W ten sposób warzywa zachowują swój piękny, zielony kolor.

Sałatka z zielonymi szparagami to wspaniała lekka sałatka, które można podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięs.

sałatka z zielonymi szparagami

Sałatka z zielonymi szparagami

Składniki:

na 2 porcje

  • 300 g zielonych szparagów, twarde końce obcięte
  • 100 g bobu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
  • 100 g feta, u mnie owcza
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 150 ml couscous
  • 250 ml lekko osolonego wrzątku
  • sól i grubo zmielony pieprz do smaku
  • 1łyżka pestek dyni, uprażone
  • 1 łyżka pestek słonecznika, uprażone

Wykonanie:

  • Zalej couscous osolonym wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
  • Zagotuj wodę z solą. Pokrój szparagi na 4 cm kawałki. Odłóż kłosy. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty. Dodaj teraz kłosy i gotuj jeszcze przez minutę. Odcedź szparagi i natychmiast opłukaj zimną wodą.
  • Gotuj bób przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i natychmiast opłukaj zimną wodą.
  • Teraz wymieszaj lekko couscous, pokruszoną fetę, warzywa i zioła wraz oliwą i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że feta jest dosyć słona.
  • Podawaj sałatkę ze szparagów posypaną uprażonymi nasionami.

przepis zielone szparagi

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *