Sałatka ziemniaczana po hindusku

Jak co roku u mnie na  wielkanocnym stole nie może zabraknąć ziemniaczanej sałatki. W tym roku zamierzam zrobić bardzo aromatyczną ziemniaczaną sałatkę w stylu hinduskim. Tego typu sałatkę robię na ogół na ciepło. Sałatkę można podać jako przystawkę do pieczonej jagnięciny lub kurczaka. Domyślacie się, że będzie aromatycznie i ostro! Lista składników jak zwykle długa. Czym byłaby hinduska kuchnia bez tych wspaniałych, aromatycznych przypraw?

sałatka ziemniaczana po hinduskuDo sałatki z powodzeniem można wykorzystać resztki ziemniaków. Ja ugotowałam ziemniaki w mundurkach.

 Sałatka ziemniaczana po hindusku

Składniki:

5 porcji

 1 kg ziemniaków

250 g koktajlowych pomidorów

1 łyżeczka nasion włoskiego kopru

2 łyżeczki nasion kolendry

1 łyżeczka  nasion rzymskiego kminu

1 czerwone chili

1 zielone chili

1 łyżka suszonych liści curry

½ łyżeczki kurkumy

sól do smaku

3 łyżki oleju lub oliwy

pęczek świeżej kolendry

sałatka ziemniaczana z kurczakiemUgotuj ziemniaki w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków jeśli ugotowane w całości. Pokrój ziemniaki w ósemki. Pokrój chili w krążki. Nasiona przypraw upraż na patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć ziemniaki, chili i przyprawy. W rękach rozetrzyj suszone liście curry i dodaj do ziemniaków. W tym samym czasie upiecz pomidorki w piekarniku. Dodaj pomidory do sałatki, posiekany koriander i przypraw solą. Podaj sałatkę do sztuki mięsa np. do kurczaka.

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *