Salatkowa rewelacja

Wspomnialam wczoraj, ze palaszowalam lososia z salatka. Otoz lubie robic salatki, z roznymi ziarenkami, oczywiscie ugotowanymi. Bulgur i kuskus naleza do moich najczesciej uzywanych produktow, ale ostatnio odkrylam pszenice, ktora rowniez przyrzadza sie na tej samej zasadzie jak bulgur.  Zawsze cos nowego.

Do salatki dodalam rowniez czarna fasole, ktora sama ugotowalam, bo z puszki nie wygladala za specjalnie (rozgotowana). Mango, sliwka, swieza kolendra , a calosc uswiecilam dressingiem. Zazwyczaj mieszam dressing z jeszcze goraca pszenica, a pozniej dodaje pozostale skladniki. Wtedy salatka jest jeszcze bardziej aromatyczna.

Oczywiscie, nie musisz wyruszac zaraz na poszukiwanie pszenicy. Zawsze mozesz uzyc innej kaszy, peczaku czy kaszy gryczanej, a chocby wspomniany przeze mnie bulgur.

Oto przepis

Wegetarianska salatka z pszenicy, czarnej fasoli i mango

Skladniki:

  • 1½ dl pszenicy
  • 2 ½ dl wody
  • ½ lyzeczki soli
  • 1½ dl czarnej fasoli, gotowej
  • 1 mango
  • 2 sliwki
  • 1 duzy pomidor
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ peczka koledry
  • sol i pieprz grubozmielony do smaku
Dressing
  • 2 lyzki octu winnego
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 1 lyzeczka miodu, plynnego
  • 1 zabek czosnku

Wykonanie:

  • Ugotuj pszenice w osolnej wodzie wedlug podanych wskazowek .
  • Obierz cebule i pokroj w piorka. 
  • Obierz mango i wraz z pomidorem pokroj w kostke. 
  • Ugotuj fasole lub zaryzykuj i kup w puszce, odcedz i dodaj do pokrojonych warzyw.
  • Z podanych skladnikow zrob dressing i wymieszaj jeszcze z ciepla pszenica. Dodaj warzywa i posiekana kolendre, wymieszaj lekko.

Ta salatka swietnie pasuje do lososia, ktorego wczoraj upieklam. Mozna ja rowniez podac jako danie wegetarianskie. Salatka jest bardzo bogata w proteiny, weglowodany i witaminy, a wiec samo zdrowie!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *