Schab w sosie koperkowym po szwedzku

Wieprzowina w sosie koperkowym po szwedzku

Mieszkając tyle lat w Szwecji zrobiłam to danie po raz pierwszy, całkiem nie dawno. Inspiracją do tej potrawy jest tak zwany dillkött czyli mięso w sosie koperkowym. Oryginalny dillkött przyrządza się z wołowiny lub cielęciny. Ale tu i ówdzie, rzuciła mi się w oczy wersja z wieprzowiny, dlatego zdecydowałam się na schab w sosie koperkowym.

mieso w sosie koperkowym

Dillkött to bardzo tradycyjna potrawa w Szwecji. Mięso wraz z warzywami i dużą ilością kopru gotuje się najpierw do miękkości. W międzyczasie przygotowuje się zalewę koperkową, bardzo słodko- kwaśną. Aby uzyskać intensywny smak kopru można oprócz świeżego kopru dodać dodatkowo nasiona kopru. Tak przygotowaną zalewę dodaje się do sosu. Ile dodać zalewy zależy od indywidualnego smaku. Schab w sosie koperkowym świetnie pasuje do ziemniaków i duszonej białej kapusty.

Schab w sosie koperkowym po szwedzku

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 2 łyżki świeżego lub mrożonego kopru
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 1 l wrzątku
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 20 g masła
  • 2 ½ dl słodkiej śmietanki

Zalewa koperkowa

  • 1¼ dl cukru
  • 1¼ dl wody
  • 1¼ dl octu
  • 2 łyżki świeżego kopru
  • 1 łyżka nasion kopru, opcjonalnie
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

Wykonanie:

  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obraną marchewkę pokrój w talarki. Schab bez kości pokrój na 3 cm kawałki. Całość podsmaż na głębokiej patelni lub po usmażeniu przełóż do garnka. Podczas smażenia dodaj dodaj biały pieprz, tymianek i koper.
  • Kiedy mięso się lekko zrumieni zalej wrzątkiem i gotuj przez około godziny. Ugotowane mięso musi być bardzo mięciutkie.
  • Przygotuj zalewę koperkową, zagotowując wszystkie składniki. Zalewę można ugotować wcześniej aby jeszcze bardziej nabrała koperkowego smaku.
  • Na suchej patelni zrumień mąkę, dodaj masło, a potem zalewę.
  • Wyjmij mięso z sosu i dodaj zalewę, mieszając aby nie porobiły się kluski. Gotowy sos podpraw śmietaną, solą i ewentualnie pieprzem, dodaj mięso i zagotuj.
  • Podawaj schab w sosie koperkowym z ziemniakami i duszoną, białą kapustą.

sos koperkowy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *