Schabowe w cydrze

Moje dzieciaki uwielbiają schabowe, a jeszcze bardziej kotlety w sosie. Pomysł na schabowe w cydrze wziął się stąd, że przyrządzam podobne danie ale z jabłkami. Bardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne.

schabowe-w-cydrze

Przepis na schabowe

Składniki:

800 g schabowych bez kości

1 duża cebula

2 winne jabłka

4 nasiona angielskiego ziela

2 łyżki masła

½ l cydru

1 liść laurowy

sól i pieprz do smaku

1 łyżka mąki

natka pietruszki do posypania

schabowePodziel mięso na cienkie plastry. Oprósz mąką i zrumień na maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa, wlej cydr. Przypraw sos solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste. Pod koniec gotowania dodaj jabłka pokrojone w plasterki. Posyp danie pietruszką. Podaj z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *