Schabowe w sosie kurkowym z czerwoną borówką

Dzisiaj obiad prawdziwie jesienny, schabowe w sosie kurkowym i czerwoną borówką. Co prawda kurek w lesie jak na lekarstwo ale w sklepach ich nie brakuje. Kiedy więc natrafiłam na moje ulubione grzyby od razu zamarzyły mi się schabowe w sosie kurkowym. Kurki i czerwona borówka to iście królewska para, która świetnie pasuje do schabowych. Sezon na borówkę właśnie się rozpoczął. Ma ona kwaśny i dosyć cierpki smak ale dżem z niej jest bardzo smaczny. Szwedzi jedzą go z köttbullar. Co roku robię domowy dżem z borówki. Zawsze do czegoś mi się przydaje, na przykład do schabowych w  sosie kurkowym.

schabowe w sosie

Schabowe w sosie najlepiej smakują z ziemniaczanym puree lub kaszą.

Schabowe w sosie

Składniki:

na 4 porcje

½ kg schabowego bez kości

1 cebula

250 g serka philadelphia

200 ml bulionu, np.warzywnego

250 g kurek

1 łyżka dżemu z czerwonej borówki

1 łyżka pokrojonego szczypiorku

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

masło do smażenia

schabowe kotlety

Pokrój mięso na cienkie kotlety. Pokrój cebulę w cienkie krążki. Zrumień kotlety i cebulę na maśle. Przełóż na talerz i trzymaj w cieple. Wrzuć kurki i smaż aż odparują. Dodaj bulion, serek, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. kiedy serek się już rozpuści włóż kotlety z cebulą. Gotuj sos przez 10 minut. Na koniec wymieszaj sos z dżemem borówkowym, posyp szczypiorkiem i pietruszką. Podaj schabowe w sosie z kaszą lub ziemniaczanym puree.

 

 

 

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *